Translate

23 Eylül 2018 Pazar

Çin'de Çalışmak İçin Gerekli Evraklar ve Çin Vizesi Süreci


Selam,

Bugün ki yazım çok bürokratik ve sıkıcı gelebilir ama inanın Çin'de çalışmaya gidecek olan arkadaşlarımıza kesinlikle rehber olacak bir yazı.


Bir de Orkun ve benim bu süreçte ne kadar sabırlı ve azimli davrandığımızı sizde okuyun istiyoruz. :)

Çin'de çalışmak istiyorsanız öncelikle çalışma vizesi almanız gerekiyor. Yalnız bunların da türleri var. İncelemek isterseniz. (http://www.cinvizeleri.com/cin-vize-turleri-ve-basvuru-prosedurleri-degismistir/ )

Biz Z Vize alabilmek için hazırlıklara başladık. İlk adım olarak öncelikle Türkiye'de ki Çin Konsolosluğuna başvuru yapabilmek için Çin'de çalışacağımız firmadan 'Yabancı Çalışan Çalıştırma İzni Belgesi' almamız gerekliydi. Bir çeşit davetiye mektubu gibi düşünebilirsiniz. Bu bilgilendirme formunun tam adı ’’Notification Letter of Foreigner’s Work Permit of PRC‘’ 

Bunun için; BAŞLANGIÇ SÜRECİ
  • Çalışma vizesi başvuru formunu doldurmak gerekiyor yalnız maaş kısmını Çin'in para birimi olan RMB üzerinden brüt olarak yazmalısınız, (İngilizce doldurulmalı)
  • Bu form Çin'de çalışacağınız iş yeri tarafından doldurmanız üzere size gönderilecek.

Formun Sadece Başlangıç Kısmı
  • Türkiye'de ki mevcut iş yerinizden sizin için firma antetli kağıdına düzenlenmiş referans mektubu almanız gerekiyor. Referans mektubu; çalışma sürenizi, pozisyonunuzu ve işletmede ki başarılarınızı içermelidir. 
        Ayrıca işletmenizde ki yetkili kişinin iletişim bilgileri ve şirket kaşesi de mektupta yer almalıdır.          Şuan da çalışmıyorsanız önceki tecrübeleriniz için eski işletmelerinizden de mektup                              isteyebilirsiniz. Hiç çalışmadıysanız referans mektubuna gerek yok. (İngilizce doldurulmalı)

        Referans mektubu ile ilgili örnek metni aşağıda ki linkten aldık. Bir problem olmadı.
        https://abprojeyonetimi.com/en-iyi-5-ingilizce-referansmektubu-ornegi/
  • Mezun olduğunuz okulun diploması gerekiyor. Bu uzun bir süreç:    
          1. Diplomanın aslı öncelikle yeminli tercümanda İngilizce'ye çevrilmeli, yeminli tercüman                   onayları ıslak imzalı olmalı.

           Burada önemli noktalar paylaşmak istiyorum. Diplomanız İngilizce bile olsa yeminli                           tercümana tekrar İngilizce çevirtmek durumundasınız, mantık dışı ama kural bu maalesef. Bir             tek diplomanız Çince ise tercümeye gerek yok. 

           İkinci olarak yeminli tercümana çevirtmiş olduğunuz diplomanızın tarihlerini, diploma                         numaralarını, vs. iyi kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü yanlış rakamlar ve tarihler                                 yazılabiliyor. Eğer yanlış olursa süreciniz sonra ki adımdan geri döner.
                                         
          2. Yeminli tercüman onaylı diploma tercümesi; notere onaylatılmalı,                                                      3.Ardından bulunduğunuz ilin valiliğinin hukuk işleri biriminden noter onaylı diploma                         tercümenize  apostil yaptırmanız gerekiyor. Yani onaylatmanız gerekiyor.   
          4. Bitmedi tüm bu onaylar alındıktan sonra son onay için diplomanızı hangi ilde ki Çin                         konsolosluğundan başvuracaksanız. İstanbul mu, Ankara mı; o ilin bulunduğu valiliğe de                     diplomanızı onaylatmanız gerekiyor.
           5. Son olarak da diplomanızın başvuracağınız Çin Konsolosuğu'na onaylatılması gerekiyor.

 Biz İstanbul'da ki Çin Konsolosluğundan başvurumuzu yaptık. Diplomamızın İstanbul Valiliğinde ki ve Çin Konsolosluğunda ki onay sürecinin (4. ve 5. Madde) yürütülebilmesi için de İstanbul'da ki vize danışmanlarıyla anlaşıp noterden vekalet verdik. Onlar bizim için İstanbul'da ki onay sürecini yürüttüler.
  • Sabıka kaydı almanız gerekiyor. 

 1. Sabıka kaydının aslı öncelikle yeminli       tercümanda ıslak imzalı olarak İngilizce'ye          çevrilmeli,                                        
 2. Yeminli tercüman onaylı diploma tercümesi notere onaylatılmalı,                                               3. Ardından bulunduğunuz ilin valiliğinin hukuk işleri bürosundan sabıka kaydınız için de              apostil yaptırmanız gerekiyor. Yalnız burası biraz sıkıntılı olabilir. Şöyle ki adliyeden aldığınız sabıka kaydını valiliğe onaylatmaya çalışıyorsunuz. Yetkililerin kafası karışıyor,          onaylamamakta direniyorlar.             
 4. Yine son onay için diplomanızı hangi ilde ki Çin konsolosluğundan başvuracaksanız.                İstanbul mu, Ankara mı; o ilin bulunduğu valiliğe de sabıka kaydınızı onaylatmanız gerekiyor.
 5. Son olarak da sabıka kaydınızın başvuracağınız Çin Konsolosuğu'na onaylatılması gerekiyor.

  • Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden son 6 ay içerisinde sağlık raporu almanız gerekiyor. Yalnız Çin'in kendi formatlarına özel sağlık formu var, bunu doldurtmanız gerekiyor. Biz heyet raporu aldığımız halde kabul etmediler. Kendi formatlarına özel yaptırmanız lazım her şeyi. Formda ki onay yerinde bir çok doktorun kaşe ve imzası olması ciddi avantaj. :)
Sağlık raporu alma sürecinde çok sıkıntı çektik. 570 soruluk psikoloji testi yaptırıyorlar; brusella, sarılık, hepatit B, kulak, burun, göz kontrolü,ekg hatta daha da ötesi bağımlılık testleri de yapıyorlar. 

  • Pasaportunuzun ilk sayfalarının taratılması gerekmektedir, 
  • 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Çin hükümetinin kabul ettiği min 40kb ve max.120kb boyutunda 2inç lik fotoğraftır.
  • Son olarak Çin de çalışacağınız firmanın iş sözleşmesini imzalayıp tarayarak karşı tarafa göndermeniz gerekmektedir.
Yukarıda ki tüm bu belgeler tamamlandığında hepsini tarayıp Çin'de vize işlemlerinizi yürüten firmanın danışmanına yollamanız gerekiyor. Asılları sizde kalacak, ama saklayın Çin'e gittiğinizde asıllarını alacaklar sizden.

Çin tarafında onay süreci yaklaşık 20-25 gün sürüyor. Sonrasında size beklediğimiz Çalışma İzni Davetiyesini yolluyorlar.

Çalışma İzni Mektubu Geldikten Sonra Ki Aşama .;

Gelen Çalışma İzni Mektubunu, hazırladığımız yukarıda anlatılan tüm belgelerle birlikte Türkiye'de ki vize işlemlerimizi yürüten vize danışmanına gönderiyoruz. Bunlara ek olarak bir de Çin Bilgi Formu var bunu da doldurup vize danışmanına vermemiz gerekli.



Sonrasında her hafta Salı-Perşembe günleri parmak izi bilgilerini almak için Çin Konsolosluğu randevu veriyor.  Bu randevu için de yaklaşık 1-2 hafta bekliyoruz.

Çin Konsolosluğuna parmak izimizi verdikten sonra yine 2-3 hafta içerisinde geçici çalışma vizeniz çıkmış oluyor. Çin'e gittiğinizde elinizde ki evrakların orijinalini yetkililere teslim edince oturma izniniz vs. de 2-3 aya çıkmış oluyor

Anlattığım Çin için çalışma vizesi alma süreci hızlı olmamıza rağmen, bayram tatillerinin vs. araya girmesiyle tam 3,5-4 ay sürüyor.

İyi haber de vize çıktıktan sonra hadi hayırlısı olsun 3 ay içerisinde Çin'e gitmeniz gerekiyor. :)

Yolunuz açık olsun...




Kişisel Sosyal Medya Hesaplarım: 

       F: Dilek Körhasan Ulu                     İ: @_dilekulu_
     


















4 yorum:

  1. Merhaba!
    Adım Maria.
    İyi ki bu yazınızı buldum! Çin çalışma vizesiyle ilgili işlemleri son detayına kadar anlattığınız için çok teşekkür ederim!
    Ben Rusya vatandaşıyım ancak üniversiteyi İstanbul'da okumuştum.
    Çin'den iş teklifi aldım ve çalışma vizesi icin gereken evrakları hazırlamaya başladım. Rusya vatandaşı olmama rağmen üniversite diplomamı Türkiye'den aldığım için diploma onay işlemlerini Türkiye'den yaptırmam gerek. İşin en zor kısmı şu an Türkiye'de değilim. Dolayısıyla güvenilir bir acente bulmam şart. Hangi acenteye başvurduğunuzu benimle paylaşırsanız çok minnettar olurum! (E-posta adresim: maria.petersburg@gmail.com) Şimdiden teşekkür ederim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Maria, mesajını çok geç gördüm beni affet. Umarım tüm süreçler yolunda gitmiştir senin için. Çin'e çalışma vizesi almak hiçte kolay olmayan bir süreç, biz çok acısını çektik bu nedenle paylaşmak istedim. İşine yaradıysa ne mutlu bana, sağlıcakla kal :)

      Sil
  2. Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil
  3. Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil