Translate

7 Kasım 2018 Çarşamba

Çin Mutfağı,Çin'de Neler Yedim?

Selamlar,

Çin'e yerleşeceğimizi söylediğimizde herkesin ilk tepkisi 'Amaaannn ne yiyeceksiniz orada?' sorusu oldu. Hiç dert edilmesin endişelere hiç gerek yok. Her kültürün mutfağı ayrı mutlaka ama damak zevkinize göre yiyecek yemekler buluyorsunuz.

Yemek masasında ki düzenden bahsedecek olursam;
  • Chopstick kullanıyorlar, isterseniz çatal da sorabilirsiniz, bulma şansınız %80
  • Yemeklerinde bizim gibi çorbayla başlayıp ana yemeğe doğru giden bir düzen yok. Ortak yiyorlar şöyle ki yuvarlak masa etrafında yemekler ortaya söyleniyor. Herkes ortadan yiyor ya da tabağına alıyor. Bireysel yemek yeme kültürü yok.
         Porsiyonlar gayet doyurucu çünkü en az 7-8              yemek çeşidi masada olmuş oluyor.
  • Yemek sunumu açısından çok başarılı değiller. Bir çok yemeklerini masaya getirdiklerinde tabakta bir kaos durumu söz konusu. Size tavsiyem yemeklerin görünüşü sizi yanıltmasın en azından tadın.
  • Ekmek yeme alışkanlıkları yok maalesef.
  • Yemek yerken çok ağız şapırdatıyorlar. Özellikle sulu yemeklerde durum vahimleşiyor. İlk başta sinir bozucu olsa da zamanla alıştım. :)
  • Sofralarında peçete var.
  • Siz sormadan söyleyeyim yemekten sonra tatlı kültürleri yok.  :)



Çin Mutfağı

Özellikle deniz ürünleri ile yapılan yemekler ön planda olsa da diğer yemek çeşitleri de çok fazla. Ben menüye deniz ürünleriyle başlayıp et ve sebzeden devam edeceğim :)



Yemekleri paylaşmaya başlamadan önce hepsini, yapılışına uygun en yakın olarak kendim adlandırdığımı belirtmek isterim. İsimlerini ezberlemem şu aşamada mümkün değildi. :)

1. Sebzeli Balık

Çin'e ilk geldiğimizde yediğimiz yemeklerden biriydi. Tadı normaldi. Taze soğan, biber domastes ile marine edilmişti.

Yanında tuzlu pankek ve tofu söyledik. Aslında yoğurtta söyledik ama tatlı çıktığı için yiyemedik.

Balıkları chopstickle yiyorlar.


2.  Deniz Ürünleri Çorbası

Şuanda ne düşündüğünüzü duyar gibiyim. Yemeği ilk gördüğümde bende aynı şeyleri düşündüm ama arkadaşlarımı kırmamak adına suyundan içtim. Tadı tavuk suyu çorbası gibi, fena değildi. Üzerinde ki beyaz makarna gibi olanlar pirinçten yapılmış. Onlar güzeldi.

Özellikle sipariş etmeyeceğim bir yemek. :)


3.  Istakoz

Tabağıma ikram olarak konulan ıstakozu denemek zorundaydım. İlk defa yiyecektim benim için biraz zorlu olsa da arkadaşlarım nasıl yiyeceğimi gösterince işim kolaylaştı.

İçinden çıkan et çok hafif ve lezzetliydi. Istakozu kendim ayıklamak zorunda kalmasam biraz daha yemek isterdim.


4.Sebzeli Ahtapot

Aynı günde fazla zorlama olmasın diye bunu deneyemedim.


5. Kuru Et Dilimleri

Tabii ki de her şey balıktan ibaret değil, kurutulmuş dana eti oldukça lezzetliydi. Acı soslarına batırıp öyle yedim.



6. Acı Biberli Et Sote

Acıyı çok seven biri olarak en sevdiğim yemeklerden biri de bu et sote :)



7.Kuzu Çevirme

Burası biraz ilginç, bu restauranta geldiğinizde siparişinizi veriyorsunuz. Kuzu hemen oracıkta kesiliyor. Sonrasında ateşte çevriliyor. Yemeğin pişme süresi 2 saat.


Baharatlarla sotelenmiş inanılmaz güzellikte bir tadı vardı. Elinize eldiven geçirip yemek daha kolay oluyor.

8.Sebzeli Noddle

Çoğu zaman kurtarıcım olmuş bir yemek. Sebzeli makarna gibi tadı ama daha hafif.



9.Haşlanmış Sebze

Burada çok tüketiliyor. Haşlanmış marul, haşlanmış soğan, haşlanmış fasulye gibi sebzeleri masalarda çok gördük.

Biz en çok sarımsakla marine edilerek haşlanmış taze fasulyeyi sevdik.


10. Domatesli Yumurta

Bunun görselini google'dan aldım. Ben çekememişim. Bizim menemenimizin daha iri kıyımı.



11. Sebzeli Patates

Bu görseli de google'dan aldım.  İnce rendelenmiş patates dilimleri ile sebzeleri soteliyorlar. Bu da çok lezzetli yemeklerden :)




Bu yazımda sadece Çin mutfağını paylaştım. Sonra ki yazılarımda Çin'de denediğim diğer mutfakları da paylaşacağım. Benim bu zamana kadar damak tadıma en uygunu Hint Restaurantları oldu.


Sosyal medya hesaplarım;


       F: Dilek Körhasan Ulu                     İ: @_dilekulu_
     



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder